Menu
Lifestyle

Prosty przepis na American Pancakes w 15 minut

Pora śniadania jest dla mnie szczególnym momentem w ciągu dnia, choć zaryzykowałabym stwierdzeniem, że wręcz ulubionym i najbardziej wyczekiwanym. Dlatego gdy tylko nadarza się okazja do spędzenia go wspólnie z M., czyli zazwyczaj w święta bądź sporadycznie w weekendy, staramy się organizować dla siebie coś niecodziennego. Doceniam to szczególnie, jako że zazwyczaj nie mamy takiej możliwości – ja wychodzę do pracy o 7, gdy M. jeszcze śpi, natomiast weekendy przepadają nam bezpowrotnie na uczelniach. Wspólne poranki traktuję więc z namaszczeniem :)

.motyw przewodni: American Pancakes!
(obowiązkowo z syropem klonowym)

Okazja do wspólnego poznania zawartości naszej kuchni nadarzyła się w miniony wtorek. Umówmy się – nie grzeszę talentem kulinarnym, praktycznie w ogóle nie gotujemy w domu, dlatego takie chwile są okazją do świetnej zabawy (i jeszcze większego bałaganu). Zależało mi na oryginalnym przepisie, dzięki któremu pancakesy nie będą przypominały w smaku naszych polskich naleśników, a przy tym apetycznie wyrosną i co ważniejsze – nie opadną chwilę później. Wyciągnęłam cechy wspólne z kilku przeczytanych przepisów i zrobiłam własny mix, naiwnie licząc na to, że coś nam z tego wyjdzie. To był strzał w dziesiątkę, krążki wyszły puszyste i co najważniejsze – naprawdę smaczne!

(kliknij w obrazek aby powiększyć)

.składniki:

• 220 g mąki pszennej (typ 650)
• 320 ml maślanki naturalnej (1,5%)
• 30 g roztopionego, ostudzonego masła (prawdziwego masła 82%, żadnych abstrakcyjnych pseudo podobnych wyrobów)
• 2 średnie jajka
• 2-3 łyżeczki cukru (ciasto może wydawać się mało słodkie, ale w finalnym połączeniu z syropem klonowym będziecie sobie wdzięczni, dlatego nie polecam dosładzać bardziej)
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli

(kliknij w obrazek aby powiększyć)

Na początku roztapiamy w rondelku masło i odstawiamy do ostudzenia (co przy obecnie panujących temperaturach nie będzie zbyt czasochłonne). Następnie przesiewamy mąkę przez sitko, wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem (tym bardziej, jeżeli używamy cukru pudru). Dodajemy dwa jajka i całość zalewamy maślanką, pamiętając na końcu o roztopionym maśle, po czym delikatnie łączymy ze sobą składniki – początkowo wyłączonym, a następnie już włączonym mikserem na najwolniejszych obrotach. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej masy o konsystencji śmietany. To bardzo ważne, aby nie była rzadka, więc jeżeli wyszła Wam konsystencja podobna do zupy, to zdecydowanie coś poszło nie tak ;)

Pancakesy smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (tłuszcz mamy już w cieście, więc placuszki nie będą przywierały), po minucie na każdą ze stron. Pierwszy przewrót po około minucie, gdy tylko na krawędziach pojawią się bąbelki.

Na końcu piramidkę zalewamy obficie syropem klonowym i voila! – oczy już jedzą za nas :)

(kliknij w obrazek aby powiększyć)

O Autorce

Nazywam się Adrianna i na co dzień znajdziesz mnie na Instagramie, gdzie inspiruję magią codziennych momentów, otulonych aromatem herbaty. Zdjęcia to moja pasja, ale od czasu do czasu lubię też napisać coś dłuższego, a wtedy przychodzę tutaj. Uwielbiam podróże, snowboardowe szusy, chodzenie po górach i swój czerwony motocykl. Jeśli więc szukasz nietuzinkowych miejsc, ładnych zdjęć, ale też wiedzy o fotografii, edycji zdjęć i Instagramie, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość - to tu :)

14 komentarzy

  • Ruda
    23 maja, 2015 at 11:07

    Świetne Ci wyszły :)
    Pancakes’y goszczą u mnie dość często, moim zdaniem najlepszy a zarazem najprostszy i najmniej pracochłonny jest ten przepis http://www.marthastewart.com/338185/basic-pancakes. Gorąco polecam, jest banalny. Miesza się łyżką, co jest dość ważne, suche składniki można przygotować wcześniej i mieć w zwykłej torebce foliowej, wtedy rano dodajemy tylko mokre składniki i voila!

    Odpowiedz
  • Dorota Zalepa
    13 lutego, 2015 at 13:12

    Fajny ten przepis, dziś je zrobię, bo akurat nie mam pomysłu na obiad. Synek się ucieszy :)

    Odpowiedz
  • Patrycja Koptyra
    21 listopada, 2014 at 19:54

    Mniami :)
    Pysznści!

    Odpowiedz
  • Buster
    17 listopada, 2014 at 19:04

    Dobry zamiennik dla szprotek z puszki ;)

    Odpowiedz
  • Joanna Zielińska
    16 listopada, 2014 at 22:05

    Tyle to chyba na tydzień Ci starczyło ;]

    Odpowiedz
  • simply lifetime
    16 listopada, 2014 at 18:50

    mam podobnie, w tygodniu niestety na wszystko brakuje czasu, ale w weekendy staram się wszystko to odbijać. pancakesy to jedno z moich ulubionych śniadań, z owocami, miodem lub czekoladą i nic więcej mi nie potrzeba! :)

    Odpowiedz
  • Świnka
    15 listopada, 2014 at 13:11

    Super przepis!!! Ja zwsze te naleśniki i naleśniki a jest tyle fajnych innych rozwiązań! :)

    Odpowiedz
  • Katsunetka
    14 listopada, 2014 at 21:30

    Kolacja zjedzona, a ja się i tak zrobiłam głodna. Moje ostatnie przygody w kuchni to fiasko, a jak coś piekę bo chcę coś słodkiego to robię biszkopt.

    Odpowiedz
  • K.
    14 listopada, 2014 at 21:16

    kupiłem maszynę do chleba ;) więc teraz namiętnie zajmuję się produkcją ;) wszyscy sąsiedzi już dostali. Co do przepisów to dopiero testuje i badam co i jak więc ciężko mi jeszcze coś polecić ;)

    Odpowiedz
  • K.
    14 listopada, 2014 at 20:40

    Wygląda idealnie ;) ja teraz piekę chleb ;) ale w niedziele chyba zrobię Twój przepis ;)

    Odpowiedz
    • Adrianna Zielińska
      14 listopada, 2014 at 20:56

      Jaki, jaki? Chociaż nawet jak mi podrzucisz przepis to najprędzej zrobię go na Święta… #tyleprzegrac.
      Jakby to powiedzieć, w obecnym mieszkaniu jeszcze nie dorobiłam się piekarnika :D

      Odpowiedz

Zostaw komentarz